TRILEĆA: ALBANSKO ČUDO OD KOLAČA SA DOMAĆIM KARAMELOM

Kolači
Podijelite sa prijateljima!!!

Kada probate postat će vaš omiljeni.

SASTOJCI:
ZA KORU
6 jaja
100 gr šećera
200 gr brašna
pola peciva
1 vanilin šećer

ZA PRELIV
400 ml slatke pavlake
300 ml kondenziranog mlijeka
800 ml običnog mlijeka
ZA PREMAZIVANJE (Domaći karamel)
200 g šećera
200 ml svježeg slatkog vrhnja

PRIPREMA:
1.
Umutiti bjelanca pa postepeno dodavati šećer i vanilin šećer..Kada su dobro umućena dodavati jedno po jedno žumance,izmiješati pa polagano dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo..Kada dodajete brašno onda isključite mikser na najslabiju brzinu i samo lagano izmiješajte ili izmiješajte kašikom…2.

Smesu uliti u tepsiju obloženu pek papirom i peći oko 20-25 min na 180 stepeni..Pustiti da se kora malo ohladi pa je izvadite iz tepsije i nožem izbodite na više mjesta..U tepsiju ulijte slatku pavlaku pa onda na nju položite koru naopačke okrenutu ( onaj dio sto je bio gore sad ide dole )..Ostavite da odstoji 10-ak minuta pa zatim izmijesajte mlijeko i kondenzovano mlijeko pa sa njime prelijte koru odozgo..Pustite malo neka odstoji da mlijeko fino upije pa premažite karamel kremom..Dobro ohladite i uživajte u ovome predivnom kolaču..3.

Napomena: za ovaj kolač je veoma bitno da napravite dobar karamel krem jer je on ključni sastojak za lijep ukus ovoga kolača..

Priprema karamela
1.
Stavite šećer u dublju tavu (bolje ako je tava svijetle unutrašnjosti, u crnoj ćete teško moći odrediti boju koju je postigao karamel) i zagrijavajte ga miješajući dok se ne počne topiti. Prestanite miješati i pričekajte da se sav šećer otopi, evenutalno okrećući tavu. Šećer treba postići tamno zlatnu boju. Nemojte prepržiti šećer jer će onda biti gorak.
2.
Vrhnje, sobne temperature ili malo zagrijano, ulijte u karamelizirani šećer. Pazite jer će prskati.
Ako vam se u ovom trenutku učini da je sve izgubljeno jer se šećer pretvorio u kamen, ne očajavajte i nastavite ga zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri dok se šećer ponovno ne rastopi u vrhnju.
3.
Kuhajte dalje na niskoj do srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, dok se sav karamelizirani šećer ne istopi u vrhnju i vidite da se počinje zgušnjavati i biti kremasto.
4.
Ostavite karamel da se malo prohladi…

izvor: coolinarika.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *