Donosimo vam recept za šampitu s kojim ne možete pogriješiti

Kolači
Podijelite sa prijateljima!!!

Šampita spada u onu vrstu poslastica koju ili volite ili ne. Okus joj je, neki bi rekli, presladak, jednostavna je za napraviti, a za njenu pipremu neće vam biti potrebno ni previše sastojaka. Njene osnovne namirnice su jaja, brašno i šećer.

Sastojci koji će vam biti potrebni:

Za koru:

8 žumanaca
8 kašika šećera
8 kašika ulja
8 kašika mlijeka
8 kašika brašnapola kašičice praška za pecivo
Za fil:

8 bjelanaca
24 kašike šećera
1 kašika limunovog soka
2 kesice vanilin šećera
Način pripreme:

Osam žumanaca dobro umutite s osam kašika šećera. Mutite dok smjesta ne postane kremasta. Potom dodajte osam kašika ulja i osam kašika mlijeka. Promiješajte kašikom i dodaajte osam kašika brašna i prašak za pecivo. Promiješjte kašikom dok se smjesa ne sjedini.

U kalup stavite papir za pečenje i stavite da se peče. Pecite desetak minuta na 180 stepeni.

U šerpicu koja mora biti uža od vaše posude za pravljenje fila stavite jednu trećinu vode i provjerite da voda ne dodiruje dno posude u kojoj ćete mutiti fil. Stavite da se voda prkuha. U posudu za fil stavite osam bjelanaca i dodajte 24 kašike šećera. Potom dodajte limunov sok i dvije vrećice vanilin šećera i promiješajte.

Kada se voda prokuha stavite posudu s bjelancima preko i počnite mutiti smjesu desetak minuta. Za to vrijeme jaja će se pasterizirati i dobit ćete čvrstu smjesu. Nakon toga bjelanca skinite s vatre i mutite ih mikserom osam do deset minuta.

Na koru stavite fil i poravnajte je. Dekorirajte je malinama. Stavite je u frižider i konzumirajte je u roku od pola sata, prenosi “Klix“.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *