MACARONS TOLIKO DOBRI DA IH VEĆ TREĆI PUT PRAVIM U SEDMICI

Kolači
Podijelite sa prijateljima!!!

OVI KOLAČIĆI SU TOLIKO DOBRI DA IH VEĆE TREĆI PUT PRAVIM U SEDMICI

SASTOJCI:

50 g orašastih plodova ili sjemenki

50 g šećera u prahu

40 g bjelanjaka

40 g šećera

prstohvat soli

par kapi limunovog soka

Priprema

1. 24 sata prije nego što ćete praviti macaronse odvojite bjelanjke od žumanjaka i ostavite ih nepokrivene na sobnoj temperaturi, npr. na kuhinjskom pultu.
Za 40 g bjelanjaka trebat će vam jedno veliko domaće jaje ili dva vrlo mala jaja.

2. Nakon što su bjelanjci odstajali izvažite ih. Izvažite orašaste plodove i šećer u prahu. Pomiješajte ih i u multipraktiku sameljite u sitan, fini prah. Meljite u intervalima da vam bademi (ili izabrani orašasti plodovi) ne bi pustili masnoću. Morate dobiti fini, nježni prah bez sitnih komadića badema i bez masnoće – prozračan kao na slici. Ako koristite boje u prahu dodajte ih u ovom koraku zajedno sa šećerom u prahu.

3. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i par kapi limonovog soka pa ih miksajte na srednjoj brzini dok se ne zapjene. Kad se zapjene pojačajte brzinu na najjače i u tri navrata dodajte šećer. Miksajte dok ne dobijete gladak i sjajan snijeg koji ostavlja tek malo savijene vrhove kad podignete metlice iz zdjele. Ako koristite tekuće ili gel boje dodajte ih pred kraj miksanja u željenoj količini. Snijeg ne treba i ne smije biti čvrsto izbijen! Mora biti gladak, sjajan a kad se podignu metlice od miksera vrh se treba lagano saviti.

4. Sada bjelanjcima dodajte pripremljenu smjesu od orašastih plodova i šećera u prahu. Miješajte mekanom gumenom/silikonskom lopaticom kao da preklapate, odozdo prema gore. Na kraju trebate dobiti smjesu koja teče kao lava – kao na slici.
Macaronnage je najosjetljiviji dio postupka i zaslužan za uspjeh ili neuspjeh macaronsa. Ako premalo izmiješate smjesu bit će pregusta pa će macaronsi prilikom pečenja pucati a ako previše izmiješate dobit ćete tekuću smjesu nalik onoj za palačinke od koje nećete moći oblikovati macaronse jer će se razlijevati umjesto da zadrže oblik.

POPULARNO: NAJSLAĐI ZALOGAJI: ISPUNIĆE VAM KUĆU PREDIVNIM MIRISOM A UKUS JE NEZABORAVAN
5. Pripremite lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom ili jednostavno bez nastavka. Istisnite smjesu u promjeru oko 3 cm, s malim razmakom jer će se smjesa još malo raširiti.

6. Ostavite macaronse neka se suše na zraku minimalno 60 minuta, u hladnijim danima i duže. Kada ih dodirnete i smjesa vam se više ne lijepi za prst nego se napravila čvrsta, suha opna spremni su za pečenje.

7. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva (vi s jačim/novijim pećnicama na 140 – 150 stupnjeva) i kada je dobro zagrijana pecite macaronse 14 minuta.
U 7. minuti pečenja okrenite lim tako da onaj dio što je bio do vrata pećnice sad bude do kraja da bi se svi macaronsi ravnomjerno spekli. Pratite ih i pazite da ne potamne.
Temperaturu pećnice prilagodite sebi ali nemojte smanjivati vrijeme pečenja, macaronsi se moraju speći do kraja.

8. Kad su se macaronsi spekli pustite ih da se u potpunosti ohlade na limu prije nego ih odlijepite od papira. Na slici su pravilno pečeni macaronsi

9. Za čokoladne macaronse zamijenite 5 g šećera u prahu sa 5 g kakaa.

10. NAPOMENE:

Bilo bi dobro da je prostorija u kojoj radite macarons stalno topla, tako će bjelanjci bolje ostariti i bit će spremni za rad a i gotovi macarons će se brže sušiti.
Tekuće boje i arome dodajte pred kraj miksanja bjelanjaka a boje u prahu prosijte zajedno sa šećerom u prahu i orašastim plodovima
Od ove količine dobit ćete 8 – 10 spojenih kolačića, ovisno o veličini. To je za početnike dovoljno – kad svladate sve korake i dobijete prve uspješne macaronse možete udvostručiti ili utrostručiti mjeru.
Duljina miksanja bjelanjaka i broj preklapanja smjese rastu kako povećavate količinu sastojaka.

11. Mala škola macaronsa ?

Posluživanje

Ove predivne kolačiće možete zamrznuti spojene filom ili nespojene a i čuvati u hladnjaku do tjedan dana u zatvorenoj kutiji. Macaronsi s vremenom postaju još bolji.

Izvor: torteikolacici.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *