PETNI TRN ILI PETNA BODLJA. KAKO SE OSLOBODITI BOLA U PETI.

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Ne tako davno moja svekrva je bila suočena sa prilično rasprostranjenim problemom – nepodnošljivim bolom u peti ili narodski rečeno imala je „petni trn“ ili „petnu bodlju“. Šta je petni trn? Petni trn (Petna bodlja ) – Calcar calcanei – je izbočenje na petnoj kosti najčešće prema dole, smatra se da je to reaktivno stvaranje kosti usled hroničnog mehaničkog preopterećenja i koja se nadraživanjem prilikom hodanja upali i tada izaziva bol. Javlja se češće kod starijih osoba i osoba koji zbog profesije kojom se bave puno stoje. Karakteriše ga jak bol u sredini pete, koji ne dopušta opterećenje pete. Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili predugog sedenja, pojavljuju se u oblasti pete ili na njenoj unutrašnjoj povrsini. Bol u peti može biti toliko nepodnošljiv da se ljudi žale na osećaj prisutstva eksera u peti, što je bio slučaj kod moje svekrve.

Tradicionalne metode lečenja smatram efikasnijim od bilo koje kupljene masti u apoteci. Isprobale smo nekoliko metoda, koji su se na svoj način pokazali efikasni. Predlažem i vama, ako nekome zatreba.

Najednostavnije lečenje bola u peti je – polako, više puta dnevno udarati petom po podu, sto povećava cirkulaciju i metabolizam kalcijuma, sprećava taloženja soli. Petni trn ili petna bodlja. Kako se osloboditi bola u peti. Kod jakih bolova pomažu obloge od krompira. Treba oprati krompir i narendati ga zajedno sa ljuskom. Smesu staviti na gazu i pričvrstiti na bolno mesto.

Umotati najlonskom kesom i obuti na noge čarape. Obloge menjati svakodnevno. Trajanje tretmana – 7-8 dana. Oblog sa medom i soli. Pomešajte med i so u istoj proporciji (1:1) i obilno namažite bolno mesto. Od gore staviti komadić gaze, zalepiti flasterom i umotati najlonskom kesom. Obuti čarape i prespavati u njima. Ovakve obloge sam stavljala svekrvi svako veče. Posle trećeg tretmana bolovi su se umanjili, a posle petog ponovo sam ugledala osmeh na njenom licu. Tretman smo ponovile 10 dana. Posle čega su bolovi skroz nestali.

Predložiću vam još jedan recept protiv bolova u peti, koji je korstila moja komšinica i po njenim je rečima izuzetno efikasan.

Lekovita tinktura sa aspirinom – 10 tableta aspirina ili andola (od 200mg) isitniti u prah i zaliti sa 250 ml komovice (ili 70%-nim medicinskim alkoholom) i ostaviti da odstoji 1-2 dana.
– Svako veče promućkati tinkturu i umočiti u nju komadić savijene gaze. – Oblog staviti na petu, umotati najlonskom kesom i obuti čarapu. Ostaviti preko noći. – Ujutru oprati vodom, obrisati i namazati nekom masnom kremom za noge. Posle 10 tretmana stopala i pete su se očistile od grube kože i naslaga. Uzgred, stopala možete čistiti četkom ili kamenom za pete, a posle naneti kremu. Ako postoje pukotine, žuljevi ili čukljeve i tvrde naslage na stopalima, ova procedura će biti takodje efikasna. Moja komšinica ima 57 godina, a njena stopala su kao kod dvadesetogodišnje devojke. Kaže da sa ovom tinkturom mogu se tretirati i bolna mesta kod prosirenih vena (varikoza). Posle utrljavanja, bol nestaje momentalno. Moze se utrljavati na bolna mesta i kod osteohondroza, gde se javljaju taloženja soli. Budite zdravi!

www.uspesnazena.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *