KUGLICE OD KROMPIRA – KOLEGICA JEDNOM DONIJELA NA POSAO I MRVICE SE POJELE

Kolači
Podijelite sa prijateljima!!!

Sastojci:

500 g krompira,

2,5 dl vode,

80 g maslaca,

120 g brasna,

2 jaja,

malo soli i

naribanog muskatnog orascica, ili još nešto po vašoj želji

ulje za przenje
Priprema:

Krompir oljustiti, iseci na kockice i skuvati u slanoj vodi, zatim ocediti i ispasirati. Zagrejati vodu i staviti maslac da se otopi. Kad provri, dodati brasno i mesati sve dok se testo ne odvoji od ivica posude i napravi kao kugla (slicno kao za princes krofne). Pomeriti sa ringle i dodati ispasirani krompir, jaja, so i naribati malo muskatnog orascica.

Sve fino izmesati da se smesa izjednaci. Kad se malo prohladi, oblikovati kuglice velicine zrna grozdja. Zagrejati ulje i spustati pripremljene kuglice.

Prziti u dubokom ulju 2-3 minuta dok fino ne porumene sa svih strana. Izvaditi rupicastom kasikom na kuhinjski papir da upije visak ulja. Posluziti ih tople kao prilog uz peceno meso ili povrce. Napomena: kuglice se mogu zamrznuti sirove i posle samo kratko isprziti u ulju kad nam zatrebaju kao prilog za rucak. Najbolje ih je poredjati na ravan tanjir, koji smo prethodno malo posuli brasnom, pa tako zamrznuti. Kad se kuglice sasvim stegnu, mogu se prebaciti u kesice. Ne treba ih odmrzavati pre przenja, samo spustiti u zagrejano ulje.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *