Recept za jednu od brojnih varijati popularnog kolača baklave. Idealna za ljubitelje kokosa. Jednostavno je neodoljiva…

Kolači
Podijelite sa prijateljima!!!

Sastojci
1 osoba
500 gr kora za pite i baklave
200 gr kokosovog brašna
100 gr pšeničnog griza
100 gr šećera
150 gr maslaca
1 dl ulja
4 čaše od 2 dl šećera
5 čaša od 2 dl vode
1 kesica vanilin šećera
Dodaj u popis za kupnju
Coolinarika zna koji su recepti najbolji!

Priprema
1.
Kore za pitu sam izrezala na veličinu tepsije prečnika 32 cm. Dakle posred kora ocrtala krug i izrezala, a i ostatak kora sam koristila u slaganju baklave.

Od ovih mjera može se peći i u četvrtastom plehu veličine 30×40 cm ali će baklava bit nešto tanja i trebat će je kraće peći. O tome voditi računa.

2.
Maslac otopiti neka je tečan pa pomiješati sa uljem. Premazati ovlaš dno tepsije i početi sa slaganjem kora. Jednu cijelu koru premazati mješavinom maslaca i ulja staviti i one ostatke u jednom sloju premazati ih također. Dalje ide još jedna cijela kora,premazati masnoćom, pa posuti mješavinom od kokosa, griza i šećera 2-3 kašike.

3.
Ponavljati korak 2 dok se ne utroši materijal. Meni je kokosa ostalo nešto više pa sam zadnje redove stavljala više od 2-3 kašike 😀 .

4.
Premazati i posljednju koru maslacem i uljem. Sve to premazivanje se radi u tanjem sloju. Baklava nije bila nimalo masna od te količine maslaca i ulja.

Pokušala sam narezat kako je to hare jednom opisala u ovom receptu, ali onda nisam našla njezina uputstva :D, što ne znači da ću drugi puta uspjet narezat kako je hare pokazala.

5.
Baklavu staviti u ugrijanu rernu na 200 stupnjeva peći 15-ak minuta da porumeni gornja korica, pa smanjiti na 180 i peći oko još 45 minuta. Moja je rerna starudija koja radi na takvim temperaturama a da ne prepeče ništa. Moja baklava je bila blago rumena i lijepo pečena i unutra iako moji vole baklave kojima i unutrašnje korice krckaju kad su gotove i spremne za jelo.

6.
Vodu, šećer i vanilin šećer staviti da pokuha pa kuhati 10-ak minuta. Sirup je spreman dok baklava bude pečena.

7.
Gotovoj baklavi će narezani gornji listovi bit odvojeni i napuhani. Pažljivo vruću baklavu zalijevati šećernim sirupom po cijeloj površini neka se razlije u sve rezove. Izgledat će kao da je previše sirupa, ali baklava sve “popije”.

Ja sam površinu pokrila aluminijskom folijom i stavila na foliju manju tepsiju (prečnik28 cm) u tepsiju sam stavila moj rorkovnik 😀 sa receptima. Ne treba mnogo opteretit tek toliko da se ne dižu one gornje korice. Pustiti da se posve ohladi, ja nisam mogla već sam vruću morala probat poslije nekih možda pola sata 😀 .

8.
Dodat ću savjet iz komentara br 9 od bik : da se gornja korica prilikom pečenja ne bi odvajala i gubila formu rezove prije pečenja preliti vrelom masnoćom.

bik hvala čim sljedeću budem pravila probam tako 🙂

Posluživanje
Ko voli kokos i ovako slatke kolače sigurno će mu se dopasti. Baklavu poslužiti dobro ohlađenu uz neki osvježavajući sok ili običnu vodu 😉

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *