HURMAŠICE MENI JE OVAJ RECEPT ZAKON

Kolači
Podijelite sa prijateljima!!!

Sastojci
2 jaja
150gr secera
250gr maslaca
2dcl. kisele pavlake
250gr brasna
1kasikica pr.za pecivo

_
po zelji…
pekmez od jabuka(ako ga koristite kolicina brasna se moze povecati)ja sam stavila 2 dcl.pekmeza i otislo mi je 1kg brasna!
za preliv(agdu)
1kg secera
8dcl. vode
malo limuna po zelji..

Priprema
1.
Izmiksajte razmeksali maslac sa mikserom,pa mu dodajte secer i nastavite sa mucenjem.Kad se secer sjedinio sa maslacem dodajte jaje jedno po jedno i stalno mutite mikserom.U dobivenu masu dodajte pavlaku,pa nastavite mjesati sa kasikom.
2.
Ako cete koristiti pekmez dodajte i njega i izmjesajte masu.Dodajite brasno sa pr.za pecivo i mjesite rukom,morate dobiti glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke(kolicina brasna moze varirati)
3.

_
Od dobivenog tijesta kidate male komadice i rukama oblikujete valjciceSvaki valjcic stavite na hrapavu stranu rendeta,malo raspljeskate rukama,skinete sa rendeta,redate u pleh tako da se ne dodiruju.
4.
Pecete u zagrijanoj rerni na 180°C oko pola sata(da lijepo porumene)U meduvremenu skuhate agdu pa kad provri smanjite tem.pa jos kuhate 10 min.Zalijete vruce hurmasise sa toplom agdom.Ako hocete mozete ih ostaviti suhe bez zaljevanja.Ja sam dobila 2 pleha jedan sa zalila a drugi ostavila suhe…

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *