Zašto je dobro imati senf u kući?

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Senf nije samo ukusan nego i vrlo svestran. Jeste li znali da pomaže kod bronhitisa, bolova u zglobovima i visokog tlaka?
Senf ulja imaju antibakterijsko djelovanje i navodno usporavaju rast tumora. Stoga i ne čudi da su stari Grci koristili senf u medicinske svrhe i prije nego što su otkrili njegove začinske prednosti.

Senf se dobiva iz sjemenki biljke gorušice koja je usko povezana s kupusom i rotkvom. Od 500.000 sjemenki može se proizvesti kilogram senfa, a postoje tri osnovne vrste: 1. blagi žuti (sinapis alba), 2. ljuti smeđu (brassica juncea) i 3. ljuti crni senf (brassica nigra). Tipični sastojci senfa su sjemenke, sol, ocat, voda i začini ovisno o recepturi.

Sjemenka senfa sama po sebi nema privlačan okus. Eterična ulja u njoj počinju se oslobađati tek kada se istuče ljuska, a sjemenka dođe u kontakt s vodom. Ulja u zrnu odlična su za zdravlje. Pitagora je tvrdio da senf oštri um, a istraživanja su pokazala da ubrzava metabolizam te da ima antibakterijsko djelovanje, što znači da se uspješno bori protiv bakterija i raznih uzročnika bolesti u organizmu, piše “allahovaapoteka”

Oblozi od senfa

Senf ne djeluje samo iznutra nego je učinkovit i izvana. Ako vas muče artritis, reumatske bolesti i bolovi u mišićima, pripremite si oblog od mješavine senfa i vode. Četiri kašike brašna gorušice (prodaje se u apotekama) pritom pomiješajte s malo mlake vode, a ako na raspolaganju nemate brašno, poslužit će i običan, jestivi senf. Smjesu ravnomjerno rasporedite po papirnatoj maramici te krpom zamotajte na bolno mjesto i držite do pet minuta (oprez: kod osoba s osjetljivom kožom može doći do težih opekotina).

Oblog od senfa grije pogođeno područje i potiče prokrvljenost. Bol se smanjuje, a upala se polako povlači. Oblozi (od ulja) se mogu primijeniti i kod upale sinusa i gornjih dišnih puteva. Ulje senfa razgrađuje sluz i ubija bakterije, a oblozi se stavljaju na prsa ili leđa (zbog opekotina nije preporučljivo za osobe s osjetljivom kožom i djecu ispod šest godina).

Senf protiv migrena i tumora

Kod prehlade i glavobolje pomaže kupka za noge od brašna senfa (dvije kašike, 15-20 minuta). Pozitivno djelovanje senfa pritom se osjeća u cijelom tijelu, a kupka navodno rješava i probleme s nesanicom i depresijom, piše Bayerischer Rundfunk.

Senf se posljednjih godina sve više spominje u kontekstu prevencije raka. Naučnici sa Univerziteta Freiburg otkrili su da redovna konzumacija senfa smanjuje rizik od nastanka tumora.

Ispitanici su dnevno jeli 20 grama senfa, a njihova krv kasnije je u laboratoriju “bombardirana” kancerogenim tvarima. Uspostavilo se da se krv ispitanika koji su redovno jeli senf bolje nosila s opasnim tvarima od ispitanika koji senf nisu konzumirali na dnevnoj bazi.

Jedna šalica kuhane gorušice sadrži gotovo 100 posto preporučene dnevne količinebetakarotena, 50 posto vitamina C, te više od 10 posto dnevnih potreba željeza i kalcija. Selen, kojim obiluju sjemenke gorušice, pomaže u sprečavanju jakih astmatičnih napadaja te smanjuje simptome reumatičnog artritisa. Magnezij snižava krvni tlak, napadaja migrene i pomaže spriječiti srčani infarkt kod osoba koje boluju od ateroskleroze ili šećerne bolesti.
Gorušica stimulira probavu te čisti sinuse jednako kao i čili papričice.

Male sjemenke gorušice koriste se kao začin i pretvaraju u poznati i mnogima omiljeni senf. Za pripremu senfa, sjemenke ove biljke moče se u tekućini kao što su grožđani sok, mošt, vino, ocat, jabukovača ili voda. Zatim se melju u kašu, pri čemu temperatura tijekom pripreme ne smije prijeći 40°C jer će eterična ulja iz sjemenki, koja daju svojstven okus senfu, ishlapjeti.

Sjemenke se također prešaju kako bi se stvorilo gorušičino ulje, dok se jestivno lišće može se jesti kao gorušičino zelenje.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *