UKUSNI LJETNI RUČAK SA POVRĆEM I PILETINOM U TAVI GOTOV ZA TREN

Slana jela
Podijelite sa prijateljima!!!

Sastojci:
500 g filea pilećih karabataka
800 g krompira
2-3 paradajza
4 veće paprike
2 tikvice
2 veće mrkve
1 patlidžan

2 glavice crvenog luka
3 češnja bijelog luka
1 kokošija kocka za supu

300 ml vode
so, biber,
1 kašika suhog začina
50 ml ulja
30 g maslaca

Priprema:
Filete pilećih karabataka izrežemo na komade i blago začinimo solju, biberom i suhim začinom. U tavi zagrijemo 25 ml ulja i stavimo meso da se prži oko 15 minuta dok fino ne porumeni. Zatim meso izvadimo u tanjir.

Krompir ogulimo i izrežemo na ploške. Paprikama odstranimo sjeme i izrežemo na veće komade. Paradajz izrežemo na veće kockice. Mrkvu izrežemo na kolutiće. Tikvice i patlidžan ogulimo i izrežemo na deblje ploške. Crveni luk izrežemo na trakice, a bijeli također usitnimo na male kockice.

U istu tavu na kojoj smo pržili meso stavimo prvo crveni luk, pa zatim dodamo mrkvu, paprike, paradajz, bijeli luk, krompir i najzad tikvice i patlidžan. Sve dobro promiješamo i dinstamo 10-ak minuta uz stalno miješanje.

U tepsiju za pečenje sipamo preostalo ulje i nanasemo prethodno pripremljeno povrće iz tave. Na povrće rasporedimo meso. Kocku za supu prokuhamo u vodi. Time prelijemo sadržaj u tepsiji. Na svaki komad piletine dodamo malo maslaca. Tepsiju zatvorimo aluminijskom folijom i na više mjesta probodemo oštrim nožem.
Pečemo u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Zatim sklonimo foliju i ostavimo još 10 minuta u rerni da jelo malo porumeni.
izvor: najboljimojirecepti.blogspot.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *