Mornarske štangle – Kolač koji osvaja na prvi zalogaj!

Kolači
Podijelite sa prijateljima!!!

Sastojci
-5 belanaca
-200 gr prah šećera
-200 gr lešnika
Za kremu:

-100 gr putera
-5 žumanaca
-200 gr šećera
-2-3 štangle čokolade (oko 80 gr)
Priprema
Lešnik po želji propeći desetak minuta u rerni. Skinuti mu ljusku, pa ohlađen samleti na mašinici za orahe. U činijici pomešati prah-šećer sa mlevenim lešnikom i odložiti ih na stranu.
Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati lagano lešnik pomešan sa prah šećerom i umešati ih u sneg pažljivo prevrćući lopaticom ili varjačom da se dobije vazdušasta i ujednačena masa.

Sipati masu u pleh (moj je 24×24 cm) prekriven peki papirom, ili kome su stranice namazane puterom i naprašene brašnom. Peći 30 minuta na 175°C. Pred kraj probati čačkalicom da li je testo pečeno.

Dok se testo peče (posle nekih 15 minuta) spremiti krem: puter sobne temperature, žumanca i šećer penasto umutiti. Staviti na laganu vatru da se krem kuva u pari (najbolje u loncu sa duplim dnom za kuvanje mleka). Kada se masa zagreje, dodati čokoladu i mešajući kuvati krem dok se sve lepo ne zgusne.

Testo izručiti iz pleha na poslužavnik i odozgo premazati vrućim filom. Vrelim nožem poravnati i zagladiti površinu.

Kad se kolač ohladi, seći ga štangle i služiti. Odlične su same za sebe uz popodnevnu kaficu, ili kao jedan od kolača na tacni sa sitnim kolačima spremljenim za praznike i slave

Izvor:coolinarika.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *