EVO KAKO DA SE RIJEŠITE UKOČENOG I BOLNOG VRATA ZA SAMO 90 SEKUNDI

Zdravlje&Ljepota
Podijelite sa prijateljima!!!

Zato, ne bi bilo loše da naučite trik, koji će vam pomoći da ukočeni vrat sami opustite i to za manje od dva minuta.

Bol koju osjećamo kada nam je ukočen vrat zapravo je posljedica skraćivanja vratnog mišića. Do toga dolazi kada vrat držimo u neprirodnom položaju, bilo kada smo budni ili kada spavamo.

Tako, na primjer, bol u vratu možemo da osetimo kada spavamo na jastuku koji je prenisko ili previsoko kao i kada spavamo na stomaku s glavom okrenutom na stranu. U takvim situacijama mišić u vratu se skraćuje i osjećate bol kada okrenete vrat.

Da biste opustili ukočeni vrat i riješili se bola, probajte ove jednostavne trikove uz koje ćete već nakon 90 sekundi osjetiti olakšanje, piše “Zadovoljna“…

VJEŽBA 1

Prstima suprotne ruke od strane vrata koja vas boli (desna ruka/lijeva strana vrata, lijeva ruka/desna strana vrata) pritisnite vrat i okrenite vrat u stranu dok ne osjetite bol.
Dok pritiskate prstima bolno mjesto, okrenite glavu što više možete u stranu.
Zatim prstima povucite mišić vrata prema unutrašnjoj strani, odnosno prema ključnoj kosti. Povucite mišić sa što više tačke na vratu.
VJEŽBA 2

Kao i u prvoj vježbi, rukom suprotnom od strane vrata koja vas boli, uhvatite se za vrh glave, okrenite glavu za 45 stepeni i povucite glavu prema dole.
Zadržite glavu u tom položaju 15 do 20 sekundi, opustite i opet povucite još više i zadržite 15 do 20 sekundi.
Vratite glavu ravno i ponovo je povucite prema dole, zadržite 15 do 20 sekundi, opustite pa povucite još jače.
VJEŽBA 3

U ovoj vježbi koristi se ista ruka kao i bolna strana vrata (desna ruka/desna strana vrata, lijeva ruka/lijeva strana). Ruku stisnite u pesnicu, pritisnite je u vrat gdje vas boli te nagnite glavu na šaku.
Pustite da šaka prodre u vrat, a da radite dobro znaćete kada osjetite bol. Zadržite u ovom položaju 15 do 20 sekundi.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *