VIŠE GA NEĆETE MORATI KUPOVATI – NAPRAVITE SAMI LIČKI SIR (RECEPT)

Slana jela
Podijelite sa prijateljima!!!

Lički sir koji sam upoznala kod tete kad sam bila kod nje davno na selu. Radila sam ga više puta i neki dan na ispraćaju Rijeke podsjetili su me na njega.

Sastojci 8 osoba
2 l punomasnog mlijeka
200 ml kiselog vrhnja
sol

Priprema:
1.
Mlijeko prokuhajte i kad se malo ohladi dodajte mu kiselo vrhnje te promiješajte.
2.
Posudu omotajte krpama i pokrijte poklopcem da što dulje zadrži toplinu (na selu se to noću ostavi na štednjaku na drva koji još dugo drži toplinu). Obično se mlijeko kuha popodne ili navečer i ostavi kiseliti preko noći.
3.
Kad se ukiseli tako da je čvrsto kad se posuda protrese, stavite na jednu posudu cjediljku (s većim rupama), zatim platnenu krpu ili gazu, pa ulijte kiselo mlijeko.
4.
Pustite da se cijedi preko noći ili cijeli dan (posudu s cjediljkom stavite u hladnjak). Pazite da se odlijeva sirutka koja je odlična za piće (spremite u vrč ili čašu u hladnjak).
5.
Kad se sir ocijedio, istresite ga u zdjelu. Postepeno dodajte sol uz miješanje. Tijekom miješanja probajte sir dok ne dobijete vama odgovarajući okus.

_
6.
Ako sir trebate samo za mazanje može ostati mekši, ali ako želite od njega raditi kuglice za dekoraciju onda je bolje da se cijedi nešto dulje da bude tvrđi.
Posluživanje
Zatvoreno u zdjelici držite u hladnjaku i upotrebljavajte kao mazivi sir. Možete posuti popečenim sjemenkama ili mljevenom crvenom paprikom.
Savjet
Ako vam se dogodi da se nije ukiselilo u roku u kojem ste očekivali, samo dodajte još malo jogurta ili vrhnja i ostavite još stajati. Zna se dogoditi, ovisi i o toplini prostorije, no nikako ne baciti jer nema se što pokvariti i ne uspjeti.
Napomena
Normalno je da količina može biti i manja i veća, ovisno o vašim potrebama.
Koliko traje ne znam točno, ali zbog soli duže nego friški kravlji sir, probajte.
Količine i broj osoba teško je napisati.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *