Ovo je heroj koji je dao život za spas dječaka iz spilje

Ostalo Zanimljivosti
Podijelite sa prijateljima!!!

Veselje zbog sretnog ishoda spašavanja dvanaestorice dječaka i njihovog trenera iz poplavljene spilje na Tajlandu pomiješano je s dozom tuge, ali i zahvalnosti i poštovanja prema heroju koji je dao svoj život za ovu misiju.

Saman Kunan, bivši pripadnik tajlandskih mornaričkih specijalaca, elitnog odreda Seal kakav ima i američka mornarica, nije više bio u službi, ali poginuo je na zadatku. Kada su dječaci i njihov nogometni trener pronađeni živi u poplavljenoj spilji na Tajlandu, pridružio se svojim bivšim kolegama u misiji spašavanja kao volonter.

Postavljao je kanistre s kisikom duž rute za izvlačenje, sam ostao bez kisika

38-godišnji Saman izgubio je život na povratku od točke na kojoj su se dječaci i trener sakrili od vode prema baznoj postaji koju su spasioci uspostavili blizu spilje.

Kao i drugi spasioci u toj fazi akcije, nosio je hranu zarobljenoj djeci i treneru te postavljao kanistre s kisikom duž rute kojom je djecu trebalo izvući, kroz često ekstremno uske, slabo vidljive i do vrha poplavljene prolaze kroz koje se može proći jedino ronjenjem. Ukupna duljina rute od ulaza u spilju do točke na kojoj su djeca pronađena iznosi čak četiri kilometra, a njen najveći dio je pod vodom.

Na povratku, vjerojatno zbog krive procjene ili zbog nepredviđenog zadržavanja, ostao je bez kisika i izgubio je svijest. Uskoro ga je pronašao ronilački partner i pokušao ga oživjeti, ali bez uspjeha. Sve se dogodilo oko dva sata ujutro u petak.

“Iako smo izgubili jednog čovjeka, i dalje imamo vjere da nastavimo svoj posao”, rekao je tada zapovjednik odreda Seal Apakorn Yookongkaew. “Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Nastavit ćemo dalje”, dodao je odlučno.

Obećao je da će vratiti klince kući

“Čak i kad je napustio jedinicu Seal, ostao je u kontaktu i zadržao veze s bivšim kolegama. Uvijek je sudjelovao u aktivnostima Sealova do posljednjeg daha. Saman nas je napustio dok je radio kao ronilac i u vrijeme kad su svi ronioci udružili snage kako bi ispunili misiju. Njegov napor i odlučnost uvijek će ostati u srcima svih ronioca”, napisala je tajlandska jedinica Seal u svojoj izjavi povodom gubitka bivšeg člana.

Ova tužna vijest postala je još tužnija kad se u medijima pojavila snimka u kojoj Kuman obećava da će on i njegovi kolege “vratiti klince kući”. On, nažalost, nije uspio, ali njegovi kolege su danas ipak ispunili njegovo obećanje, zahvaljujući i njegovom doprinosu.

Saman je bio pripadnik elitnog odreda Seal do 2006., kad je otišao raditi na aerodrom Suvarnabhumi u Bangkoku kao spasilac.

Samanu je počast odala i njegova ekipa za avanturističko trčanje, kojim se profesionalno bavio od 2012. Četiri puta je pobijedio u Bangkok Challenge utrci i još četiri puta u River Kwai Trophy Adventure utrci, piše South China Morning Post.

Strastveni trkač, triatlonac, biciklist

Prije toga se natjecao u triatlonu, a također se, sve do smrti, bavio i planinskim biciklizmom. “Nikad nećemo zaboraviti tvoj entuzijazam, moć, strast i ljubaznost”, napisao je North Face Adventure Team.

Njegov timski kolega Stone Tsang Siu-keung rekao je za ove kineske novine da je Saman “pravi heroj” i da ne može vjerovati da su vijesti o njegovoj smrti istinite.

“Vrlo sam ponosan što sam bio njegov timski kolega i što sam ga poznavao. U mom sjećanju on je vrlo sretan čovjek i uvijek sa smiješkom na licu! Nikad neću zaboraviti njegovu veliku strast prema životu i sportu i njegovu ljubaznost”, dodao je Tsang.

Njegovo tijelo je iz Chiang Raija vraćeno u rodni grad Roi Et, gdje mu je upriličen sprovod pod pokroviteljstvom tajlandskog kralja.

Gunanova tragična smrt najzornije je pokazala koliko je ova spasilačka misija bila opasna, tim više što je spašavanje djece iz poplavljene spilje bilo praktički bez presedana. To je potvrdio i srpsko-danski spiljski ronilac Ivan Karadžić, koji se s brojnim drugim roniocima volonterima pridružio spašavanju tajlandske djece.

Srećom, ali prije svega zahvaljujući nevjerojatnoj profesionalnosti i požrtvovnosti tajlandskih spasilaca i njihovih kolega volontera iz SAD-a, Velike Britanije, Danske i drugih zemalja, misija je danas uspješno privedena kraju.

Izvor: index.hr

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *