Zbog OVOG uređaja vam je VISOK RAČUN za struju: Samo ga isključite i vidjet ćete pravu potrošnju

Zanimljivosti
Podijelite sa prijateljima!!!

Da li ste znali da je isključivanje uređaja iz struje sigurnije u slučaju grmljavinskog nevremena kada su svi uključeni uređaji pod rizikom od udara groma.

Znate li da vaši kućanski aparati vode tajni život i dok su isključeni? Ovo je popis uređaja koji nastavljaju da troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja:

Punjač mobitela
Mnogi imaju naviku da ostave punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Tako vam se čini praktičnije, ali to je najčešće jer ste lijeni da izvučete kabel. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali je tu. Procjenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na jedan dan.

Televizor
Da li ste znali da pritiskom tipke za isključivanje televizora samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – skrozga isključiti možete jedino ako izvučete kablo iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši čitav dan 24 vata .

Računala i laptopi
Čak i onda kada su isključena, stolna i prijenosna računala u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu čak 96 vata na dan, radije ih izvucite iz struje. Ne treba napominjati da, ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je mnogo veća.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *