KAKO IZBIJELITI VEŠ: EFIKASAN NAČIN DA VRATITE BJELINU SVOM VEŠU.

Ostalo
Podijelite sa prijateljima!!!

Čist, kao snijeg bijeli veš koji miriše na svježinu – to je ideal kome teži svaka domaćica. Međutim, često se dešava da se kod jedne komšinice na terasi suše idealno bijeli čaršavi, a kod druge veš koji više liči na sivu izbledjelu krpu. Zašto se to dešava i kako postići efekat idealne bjeline bez previše napora? Već ste isprobali sintetičke izbeljivače, koji su uzgred i istanjili vaš veš, a rezultatom niste zadovoljni? I kako izbeliti veš i vratiti njemu prethodnu bjelinu ?
kak-otbelit-veshhi
Nemojte očajavati. Postoje i narodna sredstva, koja su koristila naše bake i prabake. Ponekad tajna čistog bjelog veša nije u skupim sredstvima poznatih proizvođača, nego u jednostavnim narodnim sredstvima. Jedan od takvih načina je izbjeljivanje veša pomoću kalijum permanganata. Probajte i vi, i bićete iznenađeni rezultatom.
Kako izbeliti veš uz pomoć kalijum permanganata.
Za početak nabavite u apoteci najobičniji kalijum permanganat (hipermangan). U kućnim uslovima ovim jeftinim, ali veoma korisnim sredstvom uradite sledeće:
U 10 litara vruće vode (koju možete sipati u lavor) stavite nekoliko kristala kalijum permanganata da voda postane roze boje. Nemojte preterivati, da ne dobije tamnoljubičastu boju.
Sipajte 200 gr deterdženta za veš i promešajte.

Stavite mokar veš u ovaj rastvor. Odgore lavor pokrijte najlonskom kesom ili folijom za domaćinstvo i ostavite tako 4-5 sati (možete na cijelu noć). Nemojte da vas zbuni ova, najblaže rečeno, neatraktivna nijansa vode, u kojoj je potopljen vaš veš.
Nakon toga veš iscijedite, stavite u veš mašinu i perite ga na uobičajeni način.
Možete oprati veš prije izbeljivanja. U tom slučaju, izvadivši ga iz lavora, samo ga isperite u čistoj vodi i okačite da se suši.
Po potrebi ponavljajte postupak izbjeljivanja i uvek ćete imati besprijekorno čist bijeli veš, koji će biti dostojan divljenju vaših komšinica i zahvalnosti vaših ukućana.
Savjet plus: obična soda bikarbona pomoći će vam da uštedite na skupim sredstvima za pranje i izbjeljivanje veša. Rezultat će biti bolji ako pri pranju na visokoj temperaturi dodate 2-3 kašike sode bikarbone uz prašak za veš. Soda smanjuje tvrdoću vode, tako da svi deterdženti za veš postaju još efikasniji. Kao dobar izbeljivač, neke žene koriste prašak za pecivo. Potrebno je samo da ga stavite, pre pranja, sa praškom za veš u istu pregradu u mašini.

Izvor:uspesnazena.com

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *