Ekleri

Kolači
Podijelite sa prijateljima!!!

Sastojci
200 g putera
200 ml vode
200 g brasna
6 – 7 kom. jaja
Fil
1 lit mleka
4 kom jaja
6 kasika brasna
1 kesica pudinga vanila
10 kasika secera
100 g putera sobne temper.
Slag
550 ml tecnog slaga – slatka pavlaka
1 plocica zelatina – 10 g
2 – 3 kasike secera u prahu
Priprema
1.
Prokuvati vodu i puter i vrlo malo soli , a zatim dodati odjednom svu kolicinu brasna i energicno mesajuci nastaviti sa kuvanjem oko jedan do dva min . Skloniti sa sporeta i smesu mesati varjacom dok se malo ne prohladi .Mesavinu prebaciti u posudu za miksiranje . Jaja sobne temperature odvojiti od ljuske i sipati u casu ili ciniju . Sada poceti sa miksiranjem skuvane smese i polako dodavati jedno po jedno jaje , izmedju svakog dodavanja dobro sjediniti jaje i skuvnu smesu . Gotovo testo treba da je sjajno , kremasto i da lagano pada sa varjace ( kolicina jaja zavisi od njihove velicine , ja sam upotrebila sest jaja velicine L .

2.
Potrebne su dve tepsije oblozene papirom za pecenje . Varjacom ili kasikom sipati smesu u plasticnu poslasticarsku kesu u koju staviti zvezdasti nastavak ( ja sam koristila Wilton nastavak velicine 2D ).Na papir istiskati praveci kruzne pokrete smesu, duzina istisnute smese je 8 – 8,5 cm , a sirina je oko 2,5 – 3 cm ( kod pecenja testo ce da naraste pa nije potrebno da istisnuti stapici budu duzi i siri ). Ja pravim tako posto ne volim da su gotovi ekleri jako veliki , i ova velicina mi je najbolja .

3.
Peci eklere na 180C oko 25 min . Vazno je napomenuti da rernu ne otvarati prvih 20 min da kolaci ne padnu . Gotovi peceni ekleri treba da su laki ( kada ih uzmete u ruku ) i da su vazdusasti . Ako nisu dovoljno peceni kada ih uzmete oseca se njihova tezina . Pecene eklere malo prohladiti a onda ih seci po duzini i ostaviti ih da se skroz ohlade.

4.
Za fil izmiksirati zumanca i secer , dodati brasno i kesicu vanila pudinga i toliko mleka da se napravi glatka smesa . Ostatak mleka zakuvati , deo vrelog mleka dodati u umucenu smesu , dobro sjediniti i sve vratiti u ostatak mleka u serpi i brzo mesati da se ne stvore grudvice . Smanjiti vatru i smesu kuvati oko jedan do dva minuta . Posebno umutiti belanca dok se ne dobije cvrsta pena i dok je kuvani fil jos uvek vreo umesati umucena belanca . Gotovi fil ostaviti da se potpuno ohladi . U ohladjeni fil , miksirajuci, u par puta dodati omeksali puter. Staviti fil u frizider da se malo prohladi .

5.
Slag pripremiti ovako : staviti zelatin u hladnu vodu 5- 10 min da nabubri . Zagrejati jedan deci slaga skoro do vrenja . Ocediti zelatin i staviti ga u vreli slag , dobro promesati da se zelatin otopi i smesu staviti u frizider da se ohladi . Ostatak slaga lagano miksirati u dubljoj posudi i kada je skoro umucen dodati ohladjeni zelatin i nastaviti sa daljim miksiranjem a zatim dodati par kasika secera u prahu . Paziti da se slag ne muti previse dugo da ne pocne da se pretvara u puter .

6.
Presecene eklere prvo puniti ohladjenim filom a zatim preko naneti slag . Ja sam opet koristila isti nastavak 2D. Gotove eklere posuti secerom u prahu .

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *