ŠTRUDLA MAMILISA SA JOGURT TESTOM

Kolači
Podijelite sa prijateljima!!!

Autor:VESNAMAR(coolinarika.com)

Sastojci
za testo
oko 700 gr mekog brašna
1 kocka svežeg kvasca+kašičica šećera
1 dl toplog mleka
1 čaša jogurta-sobne temperature/ja ga smlačim/
1 dl ulja
2 jajeta
2 kašike šećera
na vrh kašičice soli

malo naribane korice limuna
za fil
800 ml mleka
8 kašika griza
8 kašika šećera/ili po vašem ukusu
2 jajeta
2 vanilin šećera
600 gr višanja
mlevena plazma ili neki drugi keks
šećer u prahu za posipanje

Priprema
1.
U toplo mleko dodati staro društvo: izmrvljen kvasac, kašičicu šećera, so I kašiku brašna. Izmešati, pokriti i ostaviti da kvasac radi svoje. Za to vreme prosejati brašno, i u njega dodati “probuđen”kvasac i ostale sastojke. Ako imate mikser, koji će moći da izađe na kraj sa ovim testom, dobro jeste. Ako ne, onda varjaču u ruke/u ovom slučaju mog muža-jači je/. Važno je, da se u testo “ubaci” dosta vazduha. A opet, treba i da ostane meko. Da li će, baš u gram, biti dovoljno ovoliko brašna, zavisi samo od njega, jer ni sva brašna nisu ista. U svakom slučaju, kada dođe do pravljenja štrudle, mora se raditi na brašnom posutoj radnoj površini. Testo pokriti elastičnom folijom, pa neka narasta na toplom.
/Ja sve ovo radim uveče, pa kada testo naraste-izlupa(m) ga, ponovo, varjačom-pa pravac u frižider, u kome preko noći ono ponovo napuni činiju. A nastavak posla – sutradan. Tako radim, skoro uvek, sva kisela testa./

2.
Ako slučajno, ima da neko nije siguran oko kuvanja griza-evo ovako: Mleko zagrejati do ključanja, pa smanjiti temperaturu i nasuti griz, sve vreme mešajući, najbolje žicom za mućenje. I tako, kuvati 3-4 minuta. Pazite, hoće vreo griz da prska. Isključiti ringlu, pa dodati šećer, vanilu i jedno po jedno jaje. Nije loše dodati i čokoladu, ako ćete da griz ostane beo-onda belu.
Od toga koliko ćete staviti šećera u griz, zavisi i koliko će vam štrudla biti slatka. Probajte griz, ta proba je barem ukusna.
3.
Testo je lepo, vazdušasto. Ako se i lepi za ruke, tu je brašno u rezervi.Ovo je količina za dve jufke štrudle, pa ga zato delimo na dva dela.Na brašnom posutoj površini, tanjimo ga oklagijom.Celu površinu premažemo polovinom ohlađenog griza, a ivice testa pređemo četkom, umočenom u vodu.
4.
Oceđene višnje pospemo mlevenim keksom, neposredno pred stavljanje.
5.
Kada stavimo višnje, pritisnite ih dlanovima da se zalepe za fil. Kreće rolovanje. Ja to radim, vlažnim i nauljenim dlanovima. I svaki put ovlaš pritiskanje, opet dlanovima.
6.
Postupak ponovimo i sa drugom polovinom testa. Evo ih u plehu, opet nauljene.
Ja ih pečem na 180 stepeni 30-35 minuta. Vi opet, znate kako vaša rerna radi. Najbolji pokazatelj je lepa ujednačena boja. Kada je pečena i izvađena iz rerne, pređite je 2-3 puta četkom-umočenom u ulje.
I to bi bilo to.
Posluživanje
Služili smo se do poslednje mrvice!

Izvor:coolinarika.com

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *