DAME PIŠU ISTORIJU: Air Serbia predstavila prvu žensku posadu

Ostalo
Podijelite sa prijateljima!!!

Putnici koji su juče u 17.05 odleteli za Pariz imali su posebnu čast da ih do Grada svetlosti odvedu dve dame!

“Er Srbija” je juče prvi put u istoriji oformila potpuno žensku posadu na čelu sa kapetanom Vesnom Aleksić, koja je upravljala “erbasom A320”. Kao kopilot u kabini je bila njena koleginica Mirjana Stojilković, dok su goste dočekale i poslužile stjuardese Mirjana Popović, Silvija Madić, Tanja Stanković i Elena Ljubojević.

Vesna i Mirjana kažu da je pilotska kabina kancelarija sa najlepšim pogledom, a onaj na Ajfelovu kulu je ipak poseban. Pred ovim timomom juče je bila velika odgovornost, ali dame nisu imale tremu. Iza njih je na hiljade sati letenja, pa nije bilo razloga za brigu.

– Letim kao kapetan od 2014. godine, ali ovo mi je prvi put u potpuno ženskom kokpitu – rekla je Vesna Aleksić. – Izuzetno mi je drago što letim sa mojom koleginicom Mirjanom i što na neki način danas ovde u “Er Srbiji” pišemo istoriju.

O ženama u saobraćaju ima mnogo predrasuda, pa i sumnji u to da li dama može jednako uspešno da pilotira avionom. Vesna, međutim, smatra da tu nema dileme i da su žene jednako dobri vozači i piloti kao i kolege suprotnog pola. A, kako kaže, ni putnici nemaju zamerke.

– U početku je bilo reakcija kada im se iz kokpita obrati ženski glas, ali mislim da su se polako navikli – rekla je Aleksićeva. – Uglavnom su komentari uvek bili pozitivni, iako je za neke to neobična pojava. Od kako radim mogu da kažem da su sve moje kolege profesionalci i ne bih pravila razliku među polovima. Svi se jako dobro slažemo i ne očekujem da nešto bude posebno drugačije, jer svi pratimo procedure.

Pre leta proveravaju plan, tehnički status aviona, vremenske prilike na ruti i destinaciji, kategoriju leta i da li ima nekih specifičnosti vezanih za aerodrom sletanja. Veoma je važna i dobra komunikacija između svih članova letačke i kabinske posade, a ove žene se, uverili smo se, odlično razumeju. Po povratku iz Francuske, leteće ponovo zajedno. Program koji određuje članove posade već im je odredio sledeću zajedničku vožnju za 25. maj.

PILOTIRA ŠEST DAMA

U “Er Srbiji” do pre četiri godine nije pilotirala nijedna žena, a danas ih ima šest.

– Nas dve smo na “erbasu”, koleginica Ivana Milojević je na avionu tipa ATR – ispričala nam je Vesna Aleksić. – Još jedna koleginica je angažovana na “boingu 737”, a na istom avionu su nam se pridružile još dve devojke.

(Izvor: novosti.rs)

loading...

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *