MALI TRIKOVI ZA LJEPŠE CVIJEĆE.. SAZNAJTE KAKO DA IMATE NAJLJEPŠE CVIJEĆE U KOMŠILUKU!

Ostalo
Podijelite sa prijateljima!!!

Vjerovali ili ne, hrana iz vaše kuhinje prija i vašem cvijeću. Mnoge namirnice te ostaci od kuhanja i jela pogoduju ljepoti rezanog cvijeća te sobnih i balkonskih lončanica. ?
Mali trikovi za ljepše cvijeće
Rezano cvijeće voli limunadu pa će u vazi ostati svježe i desetak dana duže ako u vodu istisnute sok od pola limuna ili umutite vitamin C u prahu. Isto ćete postići i ako vodi dodate aspirin, odnosno 2 žlice jabučnog octa i 2 žlice šećera. Ono će duže ostati svježije ako ga prije stavljanja u vazu malo podrežete ispod tekuće vode.
Ruže (i ostalo cvijeće) kojima su se objesili cvjetovi jer ih niste odmah stavili u vazu, ponovo će se uspraviti i oživjeti ako njihove stabljike nakratko držite u vrućoj vodi.

No, kako rezano cvijeće baš ne voli voće, pokraj vaze nikad nemojte držati zdjelu s voćem jer će ono prije uvenuti. Nadalje, voda u kojoj držite cvijeće neće se usmrdjeti ako u nju stavite komadić drvenog ugljena za roštilj.
Lončanice pak, posebno one koje se ponose svojim listovima, vole pivo. Stoga će njihovi listovi postati sjajno zeleni ako ih, nakon što ih suhom krpom očistite od prašine, obrišete otopinom piva i mlake vode u omjeru 1:1. Ustajalo pivo, mineralna voda i crni čaj te iskorištene filtar vrećice od čaja
idealno su gnojivo za sve vrste lončanica pa ih nemojte baciti, već ih dodajte vodi za zalijevanje.

Sobne i balkonske biljke možete zalijevati i talogom od kave te vodom u kojoj se kuhao krumpir, ali i jaja. Jednako tako vodi za zalijevanje možete dodati i lupine od jaja i pustiti ih da odstoje preko noći, ali i svježi ili suhi kvasac.
Lončanice, ali i vrtno cvijeće, bolje će uspijevati obložite li zemlju oko njih korama od banana koje su također učinkovito gnojivo. Ako želite da vaša paprat bude posebno lijepa i bujna, vodi za zalijevanje jednom tjedno dodajte malo mlijeka. Za razliku od rezanog cvijeća, lončanice vole jabuke pa su komadići jabuke utisnuti u zemlju idealno gnojivo koje posebno potiče cvjetanje. Hranom se možete boriti i protiv biljnih nametnika, pa za preventivu u zemlju utisnite češanj češnjaka.

U slučaju da ste zakasnili, biljnih uši i paukova se riješite tako da lončanice 3 puta tjedno štrcate “pripravkom od luka” – u hladnu vodu stavite sitno nasjeckani luk i pustite da odstoji jedan dan, procijedite i prelijte u bočicu s raspršivačem ili pak to učinite vodom u kojoj su se kuhale lupine od luka.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *