KUPILA JE KUĆU NA KREDIT I POZVALA DEČKA DA SE USELI! Ni slutila nije kakav je pakao čeka!

Ostalo
Podijelite sa prijateljima!!!

“Nadam se da nijedna žena neće doći u ovu situaciju, učite iz mojih grešaka”, započinje svoju ispovijest Šeli, piše “Kurir“…

Ovo je njeno iskustvo:

“U 34. godini kupila sam svoju kuću na kredit. Imala sam divnog dečka, bili smo zajedno godinu dana i željeli smo da započnemo zajednički život. Dogovorili smo se da ratu za kredit plaćamo po pola i dijelimo račune. Ali, kada se uselio, vidjela sam i njegovu drugu stranu.

Sve je moralo da bude po njegovom, počeo da popravlja i gradi svašta po kući, bez ikakve konsultacije sa mnom. Sagradio je šupu u dvorištu i kupio luksuznu kadu, iako nam nijedno nije bilo potrebno. Počeli smo sve više da se svađamo i na kraju raskinuli, nakon dvije godine zajedničkog života.

Sada, on na sve strane priča kako mu dugujem 15.000 dolara koje je uložio u moju kuću i svakog dana traži da ih vratim! Još uvijek se svađamo oko toga, a on poludi kada čuje da sam negdje otputovala, jer taj novac treba njemu da dam, a ne da trošim na sebe“, ispričala je Šeli.

“Oko 10 posto nevjenčanih parova, odnosno više od 7 miliona ljudi živi sa svojim partnerima. Oni rijeđe dijele velike troškove u odnosu na vjenčane parove i cimere. To i smatraju najvećom pogodnošću nevjenčane zajednice”, kaže Sonja Brit, profesor organizacije i ličnog planiranja finansija na Univerzitetu Kanzas (SAD).

Ipak, ona ističe da vas spajanje finansija više “čini parom” i otkriva važnu lekciju:

“Novac i veze, od platonskih do romantičnih, mogu biti nestabilna kombinacija. Ključ je komunikacija. Napravite plan troškova i kupovine, ko će šta plaćati i kako će se dijeliti ukoliko bude potrebe. U Šelinom slučaju, trebalo je da kaže partneru nešto poput: Ako želim nešto da kupim, poput kade, ja ću platiti, a ti je namjesti. Ako ti želiš nešto da kupiš ili sagradiš, to će biti tvoj poklon meni”, predlaže Sonja.

Ako planirate velika zajednička ulaganja, razgovarajte o tome šta ćete uraditi sa njima ukoliko dođe do raskida. Možda će vam biti neprijatno da pričate o potencijalnom raskidu, ali to zapravo znači da razgovarate kao prijatelji, ne kao budući neprijatelji.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *